U povjerenju

'Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.' E. Roosevelt


You are not connected. Please login or register

Deset zanimljivih teorija moderne fizike

Go down  Poruka [Stranica 1/1]

1 Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Mon Feb 01, 2010 9:49 pm

Luj XIV

avatar
Narančasti pojas
Narančasti pojas
Evo jedan zanimljiv clanak, preko net.hr sam nasao.

U fizici možete naići na mnogo interesantnih teorija. Masu možemo promatrati kao energetsko stanje, a valovi vjerojatnosti se šire kroz svemir. Samo je postojanje svega možda posljedica vibracija na mikroskopskim, transdimenzionalnim strunama. Evo nekih od najinteresantnijih teorija moderne fizike.

1. Valno-čestična svojstva tvari

Materija i svjetlost istodobno se ponašaju i kao čestice i kao valovi. Rezultati kvantne mehanike dokazali su kako se valovi ponašaju kao čestice, a čestice se ponašaju kao valovi, ovisno o uvjetima. Kvantna fizika je u stanju opisati masu i energiju na temelju valnih jednadžbi koje izvodimo iz vjerojatnosti postojanja čestice na određenom mjestu u određeno vrijeme.

2. Einsteinova teorija relativnosti

Einsteinova teorija relativnosti zasniva se na principu koji kaže kako su zakoni fizike jednaki svim promatračima, bez obzira gdje se nalaze ili kako se brzo kreću odnosno ubrzavaju. Ovaj naizgled sasvim logičan princip predviđa lokalizirane efekte u formi specijalne relativnosti te definira gravitaciju kao geometrijski fenomen u formi opće relativnosti.

3. Kvantno-statistička vjerojatnost i problem mjerenja

Kvantna je statistika matematički definirana Schroedingerovom valnom jednadžbom koja opisuje vjerojatnost pronalaska čestice na određenom mjestu. Ova je vjerojatnost temelj sustava, ne tek rezultat pukog neznanja. Tek kada se obavi mjerenje moguće je dobiti jasan rezultat. Kod mjerenja se pak pojavljuje novi problem. Naime, teorija nije u mogućnosti potpuno objasniti kako samo mjerenje utječe na gibanje čestice. Pokušaji u rješavanju ovog problema doveli su do drugih zanimljivih teorija.

4. Heisenbergov princip neodređenosti

Fizičar Werner Heisenberg razvio je poznati Princip neodređenosti koji kaže kako tijekom mjerenja fizikalnog stanja kvantnog sustava postoji određena granica preciznosti koju se može postići. Na primjer: što točnije odredite količinu gibanja čestice gubite na točnosti pri određivanju položaja. Ponovo, ovdje se ne radi u grešci pri mjerenju ili nedostatku dovoljno dobre tehnologije već o stvarnom fizikalnom ograničenju.

5. Kvantno saplitanje i nelokaliziranost

Po kvantnoj teoriji, određeni fizikalni sustavi mogu se "zaplesti", što bi u prijevodu značilo kako je njihovo stanje u direktnoj vezi sa stanjem nekog objekta na nekom drugom mjestu. Kada vršimo mjerenje na jednom objektu pri čemu se Schroedingerova valna jednadžba uruši u jedno stanje, drugi objekt prijeći će u to isto stanje… bez obzira na to koliko su ti objekti međusobno udaljeni. Einstein, koji je ovakve interakcije nazivao "sablasnim djelovanjima na daljinu", sve pobliže objašnjava u svom EPR paradoksu.

6. Ujedinjena teorija polja

Ujedinjena teorija polja pokušava pomiriti kvantnu fiziku s Einsteinovom teorijom opće relativnosti. Dolje su navedene posebne teorije koje pripadaju ujedinjenoj teoriji polja:

Kvantna gravitacija
Teorija struna / Teorija superstruna / M-teorija
Velika unificirana teorija
Kvantna gravitacija petlji
Teorija svega
Supersimetrija

7. Veliki prasak

Eisteinova Teorija opće relativnosti predviđa moguću ekspanziju svemira. Georges Lemaitre je pomislio kako to upućuje na mogućnost nastanka svemira iz jedne točke. Naziv "Veliki prasak" odnosno "Big Bang" osmislio je Fred Hoyle za vrijeme radio emisije u kojoj je u biti ismijavao teoriju. 1929. Edwin Hubble otkrio je crveni pomak (redshift) udaljenih galaksija što bi značilo da se one udaljavaju od Zemlje. Pozadinsko kozmičko zračenje u mikrovalnom dijelu spektra otkriveno 1965. podupire Lemaitreovu teoriju.

8. Tamna materija i tamna energija

Jedina značajna sila koja djeluje na astronomskim udaljenostima jest gravitacija. Astronomi su otkrili kako se njihovi izračuni baš i ne poklapaju s promatranjima. Ne bi li se ispravila ta odstupanja pretpostavljeno je postojanje materije koja nije detektirana; tamna materija. Nedavna istraživanja iznijela su dokaze koji podupiru postojanje tamne materije.

Nadalje, drugi radovi upućuju na moguće postojanje tamne energije. Prema današnjim procjenama oko 70% svemira sastoji se od tamne energije, 25% od tamne materije dok se svega 5% svemira sastoji od vidljive materije i energije.

9. Kvantna svijest

Prilikom pokušaja rješavanja problema pri mjerenju u kvantnoj fizici (vidi gore), fizičari su često naletjeli na problem svijesti. Iako većina zaobilazi problem i pravi se da ga nema čini se kako postoji veza između svjesnog odabira eksperimenta i rezultata. Neki fizičari, najpoznatiji od kojih je Roger Penrose, vjeruju kako suvremena fizika ne može objasniti svjesnost. Nadalje, čini se kako svjesnost sama po sebi ima veze s potpuno novim područjem kvantne fizike.

10. Antropički princip

Najnoviji dokazi ukazuju na vrlo zanimljivu mogućnost: da je naš svemir samo malo drugačiji ne bi mogao postojati dovoljno dugo da se u njemu razvije život. Vjerojatnost postojanja svemira u kojem možemo postojati ekstremno je malena i zasniva se na pukoj slučajnosti. Kontroverzni antropički princip tvrdi kako svemir može postojati jedino ako se u njemu može razviti život zasnovan na ugljiku. Iako je antropički princip zanimljiv, više je filozofsko razmatranje nego fizikalna teorija. Ipak, antropički princip predstavlja intrigantnu intelektualnu zagonetku.

Vidi profil korisnika

2 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 12:26 am

Rusty

avatar
Žuti pojas
Žuti pojas
ovdje su neke stvari malo pomjesali...
neke od spomenutih teroija su dokazane stvari, a neke su tek razmatranja. 9 i 10 su tek neka filozofska razmatranja Very Happy

1. je prilicno lose izneseno...sve je cestica i val istovremeno i tu pocinje weird sht. sve je pocelo sa svjetloscu. svi znamo kako se bijela svjetlost razlaze u dugu kad prodje kroz vodu, staklo, jer se razlicite boje (svjetlost razlicitih valnih duljina, kao sto hvatate radio stanice koje se nalaze na raznim frekvencijama sto je zapravo isto sto i valna duljina -> frekvencija = brzina svjetlosti / valna duljina) i to nas navodi da je svjetlost val. medjutim kasnije su otkrili da svjetlost cine fotoni (cestice), jer su izbijali elektrone iz atoma, a valovi ne interagiraju s tvarima. ko je tu lud? odg: priroda Very Happy pusti cestice (fotone ili bilo sto drugo) da neopazeno lete i ponasat ce se ko valovi. pokusaj saznati gdje idu ponasat ce se ko cestice. zasto? nobody knows...
ali stvari postaju jos zanimljivije Very Happy ispali cesticu sa zemlje na mars, pusti cesticu da leti. u nekom trenutku upali detektor koji se nalazi bilo gdje na putu, pa cak i dio koji je cestica vec prosla...ponasat ce se ko cestica, pusti ga ugasenog i bit ce val. freaky Very Happy

2. ok izneseno...ali su zaboravili spomenuti, a prilicno je zanimljivo, da se sve to desava u prostor-vremenu, 3 prostorne dimenzije + 1 vremenska. zvuci razumno, ali procitajte ostatak.
prvo, "geometrijski fenomen" zapravo znaci da je gravitacija posljedica iskrivljenja prostora (sjedite na kaucu i ako imate dovoljno veliku masu udubiti ce te kauc do te mjere da ce se drugi pocet slijevat prema vama Very Happy). ali prostor ne postoji sam za sebe...mi imao prostor-vrijeme sto povlaci da masa iskrivljuje vrijeme, tako da ako ikad upadnete u crnu rupu, ne samo da ce te dozivjeti najokrutniju smrt, nego ce pri tome sve to trajati vjecno, jer je prostor-vrijeme toliko iskrivljeno da vrijeme ne tece.
drugo: brzina svjetlosti je konstantna (u vakumu). mi se ocito krecemo u vremenu (ili si barem tako umisljamo) i pritom imamo neku brzinu. vjerovali ili ne to je upravo brzina svjetlosti. sto to znaci? kako je vrijeme dio prostor-vremena ukupna brzina mora uvijek biti brzina svjetlosti, kretanjem u prostoru smanjujemo brzinu kretanja u vremenu...sto se brze krecemo u prostoru, sporije se krecemo u vremenu. sto se nadovezeuje na <prvo>: za vecu briznu nam treba vise energije, masa je energija (E = mc^2), veca masa vece iskrivljenje prostor-vremena...

3. i 4. su ista stvar...i nadovezuju se na 1.. sve cestice (elektroni, protoni...) se u pricnipu ponasaju kao valovi. s tim da to nisu fizicki valovi, nego su to valovi vjerojatnosti tako da mi nikad neznamo tocno gdje je cestica koju zelimo promatrati. naravno, mi mozemo saznati tocno di je neka cestica, ali za to ce nam trebati foton visoke energije (visoke frekvencij -> male valne duljine (udaljenost izmedju vrhova vala, opet je rijec o vjerojatnosti) -> val nece "preskociti" zeljenu cesticu) koji ce ko u biljaru opaliti elektron i skroz mu promijeniti brzinu i energiju -> necemo znati kolicinu gibanja (masa * brzina). slicno ide i za obrnuti slucaj.

5. je spookie stuff...uzmete dva "povezana" elektrona, oni imaju razna svojstva, odrejena svojstva su takva da ako za jedan elektron vrijedi da je to svojstvo gore za drugog je sigurno dole. spookie? ne...ail na pocetku postoji samo vjerojatnost u kojem se stanju nalaze 50% da je jedno 50% da je drugo. posaljimo ih na druge krajeve svemira. i idemo izmjeriti to svojstvo na jednom, dobit cemo konkretan odgovor, a istog trenutka cemo znati i vrijednost za drugi. spookie? trebalo bi bit Very Happy jer je informacija presla cijeli svemir u 0 i to je einsteina izludjivalo jer je lijepo rekao da nema brze od brzine svjetlosti (konkretno za informaciju)

6. su tek pokusaji i tu ima svega...11 i 26 dimenzija, spajanja nespojivog...

7. zanimljive cinjenice: svemir, tj. prostor-vrijeme je konacno i nastalo je velikim praskom. sto je bilo prije...nije bilo prije, vrijeme je nastalo velikim praskom, kako je sve to nastalo, again, nitko nezna Very Happy
di je srediste svemira? upravo vama ispred nosa Very Happy svaka tocka je srediste jer kako je na pocetku svemir bio jako jako jako mali gotovo tocka (barem onoliko daleko koliko mi mozemo znati o svemiru, nekih 10^-44 sec nakon samog velikog praska) sirio se kao sto se siri npr balon (samo zamislite da su stijenke otvoreni 3d prostor Very Happy, meni to ne ide, mozda vi imate vise srece s tim).

8. o ovom neznam skoro nista, pa cu sutit Very Happy

dodao bi jos par stvari:
9. po kvantnoj teoriji sve je kvantizirano....vrijeme, prsotor, energija...vrijeme na gore spomenutih ~10^-44 sec, prostor na ~10^-35 m. znaci da npr ne postoji metar i 0.5 * 10^-35 metara...to nije ni prazan prostor...jednostavno...nije Very Happy

neda mi se vise...ako je netko dosao do tuda svaka mu cast...sam sebi sam si dojadio pisuci ovo Very Happy
kad skupim volje i ako bude interesa nabacim jos koju zanimljivost...

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/RustyD1

3 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 2:08 am

Jaunting Head

avatar
Zeleni pojas
Zeleni pojas
Rusty (a i ti Vitas) imate moju pozornost definitivno Very Happy Procitao sam oba posta i bilo mi je jako zanimljivo. Ja, nazalost, uopce nisam upoznat fizikom tako da cete morati analogija mi objasnjavati, kao sto je Rusty radio do sada Very Happy (naravno, ako vam se da). Molim vas da i dalje stavljate artikle, postove i komentare o ovakvim stvarima, jako je zanimljivo!!

Razumio sam vecinu, ali neke stvari nisam. Npr Rusty, ovo sto si stavio pod 9., ovi brojevi, nisam upoznat s njima. Koliko je to vremena i prostora? Iznimno malo?

Imam jos par pitanja:

Ovo da dvije stvari su spetljane, da se moze samo jednu analizirat da se analizira obadvije, jer ima neki primjer? Shvatio sam potpuno koncept, ali bi volio znati sta je primjer toga Very Happy Ako je nista poznato, onda jbg.

Sta bi bilo nesto s 26 dimenzija? Je to moguce laicki objasnit?

I sta znate o teoriji svega? Vidim pise da "quantum mechanics and general relativity are hard to combine." Zasto? Mozda nisam dobro skuzio sta je kvantna mehanika. Je to proucavanje najmanjih stvari u svemiru? (jos manje od atoma/cestica)

@Rusty: btw, kako znas sve ovo? Se bavis fizikom na faksu ili ovako ju proucavas u slobodno vrijeme? ili oboje? hehe

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/EinarOv567

4 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 11:31 am

fishcrap

avatar
Zeleni pojas
Zeleni pojas
faks ga je samo usporio u stjecanju znanja,tako da to eliminiraj Very Happy

Vidi profil korisnika

5 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 1:34 pm

Rusty

avatar
Žuti pojas
Žuti pojas
Razumio sam vecinu, ali neke stvari nisam. Npr Rusty, ovo sto si stavio pod 9., ovi brojevi, nisam upoznat s njima. Koliko je to vremena i prostora? Iznimno malo?

da...to je jako jako jako malo, zapravo toliko malo da je tesko uopce pojmiti koliko je to malo...mi smo zbog nase okoline naviknuti na velicine od par metara, cak i 100 metara je tesko odrediti ako nisi atleticar... koliko je malo 10^-35m? milimetar je 10^-3, sad uzmi ravnalo i podijeli razmak izmedju one dvije crtice na 10 segmenata, pa taj jedan segment na 10 segmenata i tako jos 30 puta...nista ti ne znaci? super, onda si shvatio Very Happy (cisto radi usporedbe, atom je velicine ~10^-12)


Ovo da dvije stvari su spetljane, da se moze samo jednu analizirat da se analizira obadvije, jer ima neki primjer? Shvatio sam potpuno koncept, ali bi volio znati sta je primjer toga Very Happy Ako je nista poznato, onda jbg.

recimo ovako...ides sutdirati u neku zabacenu galaksiju (zanemarimo kako ces do tamo Very Happy) i najbolji/a frend/ica ti pokloni magic 8-ball s tim da je kupljena u kvantno povezanom paru. svaki put kad netko nesto zapita kuglu oboje dobite isti odgovor...i pretpostavimo da kugle nisu programirane da daju uvijek isti slijed odgovora, nego ih biraju slucajno (uz nesto kompliciraniji primjer moglo se i bez ove pretpostavke). par puta ih protresete i uvijek dobite iste odgovore...kad dodjes u svoju novu galaksiju u tocno dogovoreno vrijeme protreses svoji 8-ball i istovremeno dobite odgovor "samo ne za bandica", naravno to saznate tek kad se sljedeci put cujete preko mejla (zanemarimo sto ce za to trebati milijune godina koliko treba da poslani mejl koji putuje tek brzinom svjetlosti stigne do zemlje). znaci nije bilo nikakve mogucnosti da ikakva informacija se razmijeni izmedju kugla, jer ju je einstein ogranicio na briznu svjetlosti. i to je jedna od stvari gdje se teorija relativnosti kosi sa kvantnom fizikom. (btw, sve ove stvari su dokazane raznim pokusima)

kose se jos po pitanjima kvanitiziranosti svemira...jer teroja relativnosti zahtijeva gladak, kontinuiran, beskoncano djeljiv svemir. kvantni svemir je diskretan, sve se gleda kroz vjerojatnost i stvari su jako burne upravo zbog neodrejdenosti...stvar je u tome sto i jedna i druga teorija opisuju svemir s nevjerojatnom preciznoscu, doduse svaka u svojoj domeni, relativnost za veliko, ova druga za malo. sve sto su teorije predvijdjale uspejlo se dokazati pokusima, a nikako ne mogu i jedna i druga biti u pravu Very Happy njihovo ujedinjenje je san svakog fizicara i to ujedinjenje se naziva GUT (grand unification theory)


Sta bi bilo nesto s 26 dimenzija? Je to moguce laicki objasnit?

mozda je 25, nisam siguran...jedna vise manje Very Happy
uglavnom je uvijek 1 vremenska ostale su prostorne...
mi nase 3 dimenzije koliko toliko dobro svladavamo, zamisljanje nizih (0, 1, 2) je isto relativno ok...ali vise dimenzije tesko razumijemo...jednostavno nismo u stanju zamisliti takvo nesto, eventualno je par genijalaca, pokoji budist i sacica junkie-a to uspijelo vidjet...
pretpostavke su da su te dimenzije uzasno male, npr kad gledas neku cijev iz daljine izgleda plosnato (2D) kad se priblizis vidis da je valjkasta (3D) i tako se pretpostavlja da su sve te dimenzije spetljane. zasto? kako? posotje samo nagadjanja...

znam o tome jer sam procuavao, jer me uzasno zanimaju opcenite stvari, nesto sto vrijedi za vjeke vjekova. takodjer mozak mi ima fetish na weird sht...i ful je zanimljivo primjetiti kako su se neke starogrcke teorije, tada smatrane totalno ludima, danas ponovno pojavljuju, istina u nesto drugacijem obliku, ali u sustini govore istu stvar..

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/RustyD1

6 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 2:29 pm

Jaunting Head

avatar
Zeleni pojas
Zeleni pojas
Hvala na objasnjenjima Very Happy Jako zanimljivo

Krivo si me shvatio za ono spetljanje. Razumio sam koncept, kako bi trebalo izgledati (apstraktno naravno, nisam fizicar Very Happy) nego sam htio pitati dali znas bas 2 stvari koje to predstavljaju. Npr ti mi ides objasnjavati sta je sir, ja razumijem ali bi volio vidjeti sir i ti mi ga pokazes. Pa ono sto te pitam, sta je taj sir u svemiru? Su planeti, zvijedzde, valovi... ?

G.U.T.!?!? Sada znam zašto se tako zove jedan zakon avangardan bend Very Happy:D:D kako strava

I ja imam fetish na weird št, ali nisam imao blage da se fizika bavi s toliko cudnim stvarima affraid Inzistiram da stavis svaki weird shit koji nades Very Happy To vrijedi i za ostale ljubitelje cudnog (gledam tebe Fish pirat )Jaunting Head: komentar modifikovan dana: Tue Feb 02, 2010 4:22 pm; prepravljeno ukupno 1 puta

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/EinarOv567

7 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 3:21 pm

Rusty

avatar
Žuti pojas
Žuti pojas
aha...sry...to se odnosi na cestice...fotone, elektrone, neutrone...

btw, cestice kao takve, zapravo, ne postoje...u smislu da su to neke kuglice materije koje lete uokolo. one su samo modeli koji jako dobro opisuju stvarno stanje ...one nisu nista drugo nego zgusnuca energije. cini mi se da se na kemiji uci "sve je tvar"...e pa nije Very Happy

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/RustyD1

8 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 02, 2010 3:45 pm

fishcrap

avatar
Zeleni pojas
Zeleni pojas
Jaunting Head (citat):
I ja imam fetish na weird shit, ali nisam imao blage da se fizika bavi s toliko cudnim stvarima affraid Inzistiram da stavis svaki weird shit koji nades Very Happy To vrijedi i za ostale ljubitelje cudnog (gledam tebe Fish pirat )

haha.. Very Happy za sav moj wird šit ćete se strpiti malo dok ja još povjerenja ne dobijem da me nećete gledati kao luđaka Very Happy ja volim ekstremno ljudsko ponašanje Very Happy i vizualan sam Very Happy neznam još koliko tko to voli.. i u kolikim dozama.. Very Happy tko zna možda sam mala beba za vas Very Happy

Vidi profil korisnika

9 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Thu Feb 04, 2010 7:02 pm

Tyra

avatar
Admin
Admin
da ne objasnjavam broj 8, evo jedan link na kojem je jasno napisano Smile

http://nasascience.nasa.gov/astrophysics/what-is-dark-energy

Jaunting Head, preporucam ti kao uvod dokumentarac "The elegant universe". Cini mi se da se ovdje moze pogledati http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html, al najbolje ti je skinuti ga sa nekog torrent sajta da pogledas u komadu. Stosta ce ti pojasniti na VRLO razumljiv nacin.
Inace tip koji govori u dokumentarcu je Brian Greene, vrlo popularni znanstvenik koji je napisao istoimenu knjigu. Ako te materija zaintrigira preporucam ti http://www.amazon.com/Fabric-Cosmos-Space-Texture-Reality/dp/0375727205/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1265298953&sr=8-1, isto od njega, ima je i na hrvatskom - Tkivo svemira. Jos jedan vrlo popularan autor je Michio Kaku, procackaj malo po amazonu.

Vidi profil korisnika

10 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Thu Feb 04, 2010 8:44 pm

degenerik

avatar
Junior/ka
Junior/ka
Rusty (citat):
dodao bi jos par stvari:
9. po kvantnoj teoriji sve je kvantizirano....

E jebenti, to se itekako nažalost osjeti u banci ili na bankomatu... Neutral

Vidi profil korisnika

11 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Sat Feb 06, 2010 6:18 pm

Jaunting Head

avatar
Zeleni pojas
Zeleni pojas
Tyra (citat):da ne objasnjavam broj 8, evo jedan link na kojem je jasno napisano Smile

http://nasascience.nasa.gov/astrophysics/what-is-dark-energy

Jaunting Head, preporucam ti kao uvod dokumentarac "The elegant universe". Cini mi se da se ovdje moze pogledati http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html, al najbolje ti je skinuti ga sa nekog torrent sajta da pogledas u komadu. Stosta ce ti pojasniti na VRLO razumljiv nacin.
Inace tip koji govori u dokumentarcu je Brian Greene, vrlo popularni znanstvenik koji je napisao istoimenu knjigu. Ako te materija zaintrigira preporucam ti http://www.amazon.com/Fabric-Cosmos-Space-Texture-Reality/dp/0375727205/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1265298953&sr=8-1, isto od njega, ima je i na hrvatskom - Tkivo svemira. Jos jedan vrlo popularan autor je Michio Kaku, procackaj malo po amazonu.

Ovaj artikl je bio veoma zanimljiv, hvala Very Happy Dokumentarac skidam, a knjige cu vidjeti na netu malo kakve su. Hvala opet!

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/EinarOv567

12 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 09, 2010 12:12 am

Jaunting Head

avatar
Zeleni pojas
Zeleni pojas
Pogledao The Elegant Universe... odličan dokumentarac Very Happy

Preporučam i ja onima kojim zanima više znati to kako svemir radi (ili teorije o tome) Very Happy

Vidi profil korisnika http://www.last.fm/user/EinarOv567

13 Re: Deset zanimljivih teorija moderne fizike on Tue Feb 09, 2010 12:25 am

Miss Wiseass

avatar
Plavi pojas
Plavi pojas
Imam knjigu, Joe ju je poklonio Sergeju 2004. kad nas je posjetio.

Vidi profil korisnika http://u-povjerenju.bosnianforum.com

Sponsored content


Na vrh  Poruka [Stranica 1/1]

Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu